• +382 67 811 211
  • izolacija.me@gmail.com
  • Savska 41, 81000 Podgorica, Crna Gora

Partners withPoliuretanska pjena

Nebitno da li je koristitite za izolaciju novog objekta, renoviranje ili poboljšanje postojeće izolacije, poliuretanska pjena (polyurethane foam) vam omogućava nevjerovatan rast energetske efikasnosti vašeg objekta.

Polyurethanska pjena se dobija miješanjem dvije komponente, polymera i isocyanata, na temperaturi od 40 – 45​°C pod pritiskom od 120bari. Pri ovoj reakciji pjena ekspandira (narasta) do 100 puta. Nanosi se prskanjem na podlogu posebnim Reaktorom koji omogućava navedene pritiske i temperature. Upravo, zbog ovako posebnog načina nanošenja ona može obezbijediti perfomanse koje ni jedan drugi materijal ne može:

Grafik 1.1

 

Koeficijent toplotne propustljivosti λ (lamda) W/(m.K) (manji koeficijent bolja izolacija)

Grafik 1.2

Jedna od glavnih prednosti izolacije poliretanskom pjenom u odnosu na druge, pored brzog i efikasnog nanošenja i izvanrednih tehničkih karakteristika (boljih nego kod svih ostalih izolacija koje se primjenjuju kod nas) su te što lako prijanjaju na teško pristupačnim mjestima, kreirajući kompleto homogen i zatvoren sistem, bez spojeva i toplotnih mostova.

 

Mjesta primjene:

 

Glavna podjela Pur pjene jeste na:

Zatvorene ćelije

 

Mnogo gušća i češće se koristi od otvorenih ćelija. Ima veću vrijednost R faktora koji ide i do 3.62 za svega 1cm pjene. Zatvorene ćelije imaju veća izolacijska svojstva zbog svoje otpornosti i velike vodonepropustljivosti.

Pjena zatvorenih ćelija je jako gusta i podsjeća na čvrste materijale kada se u potpunosti formira. Njena snaga se ne ogleda samo u termoizolaciji zgrada i objekata već znatno ojačava zidove konstrukcije na kojima se primjenjuje, a u nekim slučajevima i do 400%.

Sprečava rast plijesni i gljivica i otporna je na sve vrste glodara i insekata.

Idealan material za totplotnu izolaciju novih i starih zgrada. Jednostavna primjena, niski koeficijent toplotne provodljivosti i odlične mehaničke osobine garantuju da je ovo material budućnosti.

Koristi se za otklanjanje kondeza kod svih sistema montažne i monolitne gradnje.

Visoka hidroizolacijska svojstva!


 

Otvorene ćelije

 

​Najčešće se primjenjuje u unutrašnjim sistemima. Ima niža hidroizolacijska svojstva od poliretanske pjene sa zatvorenim ćelijama, ali je mnogo bolja kada je paropropustljivost u pitanju. Takođe ima i R faktor 1.5 za svega 1 cm što je opet bolje od bilo kojih izolacijskih materijala na našem tržištu.

Zahvaljujući svojoj strukturi, pjena otvorenih ćelija osigurava visoku paropropustnost i odličan je zvučni izolator.
Namijenjena je za izolaciju krovova, tavana, potkrovlja, podnih ploča, kao i unutrašnjih zidova, zidanih čeličnih konstrukcija, pregradnih sistema, industrijskih i javnih objekata i pomoćnih prostorija.

 

Tokom i nakon završetka nanošenja aplikacija, od nas možete zatražiti dokumenta koja sadrže podatke o tome: ko je nanosio izolacionu masu, na koju površinu je nanešen sistem, koji sistem je korišten prilikom izolacije i kada su radovi započeti i završeni. Svaka površina aplikacije može biti fizički indetifikovana preko fotografija.

Ovi podaci vam omogućavaju bezbolne dalje radove u budućnosti i mogućnost da u tom novom poslu odaberete prave materijale za renoviranje.

Ukoliko vam je potrebna asistencija, ili biste željeli da saznate više o ovom sistemu i našim servisima, ne oklijevate da nas kontaktirate putem e-maila ili telefona.